Centrul de Genealogie

Găseşti aici informaţii de la care poţi porni pentru a începe (sau a continua mai temeinic) o cercetare genealogică – pe site-uri genealogice sau direct la "surse"

Premiul “Comandor Virgil Alexandru Dragalina”

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” lansează premiul “Comandor Virgil Alexandru Dragalina pentru cea mai bună lucrare despre soarta militarilor români căzuţi prizonieri în ultima conflagraţie mondială

INFORMAŢII-CHEIE:

– cerinţă: o lucrare despre soarta militarilor români căzuţi prizonieri în ultima conflagraţie mondială (al doilea război mondial), „fie că a fost vorba despre cei luaţi în captivitate pe frontul de Est, fie despre cei capturaţi pe frontul de Vest”.

Vor fi luate în discuţie toate lucrările de memorialistică sau de cercetare istorică, apărute în anii 2013 şi 2014, precum şi lucrările aflate în pregătire pentru tipar.

– premiu de 1000 de dolari

– termen: 30 octombrie 2014; 

Autorii care doresc să participe la concurs sunt rugaţi să trimită lucrările pe adresa: Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”, Bd. Ion Mihalache nr. 124-126, Sector 1, Bucureşti. Cod Poştal: 70764.

– premiere: 1 decembrie 2014.

________________

455px-Virgil_Dragalina 

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” instituie, începând cu anul 2014,  Premiul “Comandor Virgil Alexandru Dragalina” pentru cea mai bună lucrare despre soarta militarilor români în lagărele de prizonieri din Uniunea Sovietică, în Al Doilea Război Mondial. Premiul, în valoare de 1000 de dolari, va fi acordat anual prin susţinerea financiară a doamnei Opritsa Dragalina Popa, nepoata generalului Ioan Dragalina, eroul de la Jiu, în Primul Război Mondial, şi fiica lui Virgil Alexandru Dragalina, comandor de marină, veteran al celor două războaie mondiale.

Ne-ar bucura dacă la această sumă s-ar adăuga, în anii următori, şi alte contribuţii financiare, scopul premiului fiind acela de a stimula cercetarea istorică asupra unei perioade dramatice din istoria românilor. După cum se ştie, despre soarta românilor care au căzut în prizonierat –  fie că a fost vorba despre cei luaţi în captivitate pe frontul de Est, fie despre cei capturaţi pe frontul de Vest – s-a vorbit şi s-a scris extrem de puţin. Abia după evenimentele din decembrie 1989 au apărut câteva cărţi de memorialistică, semnate îndeosebi de prizonierii români supravieţuitori ai lagărelor din fosta U.R.S.S. Semnalăm, totodată, şi prima lucrare de doctorat pe această temă, susţinută de colonelul (r) Ilie Schipor, sub coordonarea prof. univ. dr. Ion Dragoman (Universitatea Naţională de Apărare).

Potrivit lucrării amintite, de la intrarea în război şi până la încheierea acestuia (22 iunie 1941-12 mai 1945), România a pierdut aproape 1,2 milioane de oameni, din care peste jumătate de milion o reprezintă prizonierii. Dintre aceştia, 445.153 de militari români au fost luaţi prizonieri de Armata Roşie: 309.533 pe timpul Campaniei din Est şi 135.620 după 23 august 1944. Lucrările de referinţă ale unor autori străini înregistrează România cu pierderi cifrate la 500.000 de oameni. Cvasitotalitatea studiilor autohtone apreciază pierderile la 794.562 de oameni sau – în cazurile istoricilor Alexandru Duţu, Florica Dobre şi Leonida Loghin – ele se ridică la 930.171, din care 92.620 morţi, 367.966 dispăruţi, 135.620 dezarmaţi după 23 august 1944 şi 333.966 răniţi.

Această statistică nu reflectă, nici pe departe, dimensiunile calvarului prizonierilor români. Iată de ce, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” doreşte să stimuleze cercetările în acest domeniu în speranţa că se vor obţine răspunsuri clare şi pertinente despre o dramă care face parte din istoria noastră. Aşteptăm ca specialiştii să aducă la lumină situaţia militarilor diviziilor şi regimentelor care au luptat în sudul Ucrainei, între Nistru şi Prut şi mai ales în prima parte a operaţiei Iaşi – Chişinău, începută la 20 august 1944, precum şi soarta celor 134.266 de militari din Armatele 3 şi 4 române dezarmaţi după 23 august 1944 şi a celor 1.354 de marinari din echipajele navelor române capturate de sovietici între 2 şi 19 septembrie 1944.

Condiţiile de acordare a premiului. Vor fi luate în discuţie toate lucrările de memorialistică sau de cercetare istorică, apărute în anii 2013 şi 2014, precum şi lucrările aflate în pregătire pentru tipar. Autorii care doresc să participe la concurs sunt rugaţi să trimită lucrările pe adresa:

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”, Bd. Ion Mihalache nr. 124-126, Sector 1, Bucureşti. Cod Poştal: 70764.

Termenul limită de depunere a lucrărilor (cărţilor): 30 octombrie 2014.

Lucrarea câştigătoare a premiului va fi stabilită de un juriu a cărui componenţă va fi aprobată prin decizia Biroului Executiv Central al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”. Premiul va fi înmânat la 1 decembrie 2014.

Biroul Executiv Central

al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la mai 27, 2014 de în Ocazii rare şi etichetată , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 32 de urmăritori

Statistică

  • 144.068 hits
%d blogeri au apreciat: