Centrul de Genealogie

Găseşti aici informaţii de la care poţi porni pentru a începe (sau a continua mai temeinic) o cercetare genealogică – pe site-uri genealogice sau direct la "surse"

Despre Colecţia Registrelor de Stare Civilă, pe scurt

SCURT ISTORIC AL REGISTRELOR DE STARE CIVILĂ
1832 = introduse prin Regulamentele Organice
1832 – 1865 = documente întocmite de către biserici
1866 – prezent = …. de către primării

Preluare fragmentară din articol „Colecţia Registrelor de Stare Civilă” (Elena Dragomir), scris la rugămintea subsemnatului (V.M.T.), cu unele sublinieri şi adăugiri de paragrafe:

«Registrele de Stare Civilă se află la Direcţiile Judeţene ale Arhivelor Naţionale. Aceste direcţii au publicat pe website listele fondurilor si colecţiilor pe care le deţin.  Pentru unele fonduri şi colecţii (destul de puţine) există chiar şi inventare online. În listele cu fonduri şi colecţii sunt specificaţi şi anii extremi pentru care arhiva deţine registre de stare civilă. În unele arhive acestea încep în 1832, în altele mai devreme, în altele mai tîrziu. [….]

Pentru a vedea ce conţine o astfel de Colecţie a Registrelor de Stare Civilă, să luăm ca exemplu Arhiva Direcţia Municipiului Bucureşti. Acolo Colecţia începe în 1832 şi ajunge până în 1912. Această colecţie conţine registre de naşteri, morţi/decese şi căsătorii.

Pentru perioada 1832-1865 în cadrul aşa-numitei Colecţia Registrelor de Stare Civilă – Mitrice, registrele sunt organizate pe biserici şi parohii, adică registrele elaborate de fiecare biserică din Bucureşti în parte. Exemple: Parohia Lucaci, Parohia Hagiu, Parohia Cărămidari, Biserica Colţea etc. În general, pentru naşteri există un registru, pentru morţi altul, pentru căsătorii altul. Registrele nu sunt organizate alfabetic, ci (în ordinea cronologică a înregistrărilor). [….] dacă cineva doreşte să localizeze un document care înregistrează, de exemplu, naşterea unei persoane în perioada 1832-1865 în Bucureşti, atunci va trebui fie să cunoască de care anume parohie ţinea acea persoană, fie să aibă răbdarea să caute în toată colecţia, ceea ce nu cred ca este practic…

Codul Civil din 1864 a reglementat modul în care se înregistrau morţile, naşterile, căsătoriile, sarcina revenind autorităţilor administrative locale. Codul a fost aplicat începând cu decembrie 1865 şi, de aceea, cele mai multe colecţii de stare civilă încep în 1866.

Colecţia Registrele de Stare Civilă pentru Bucureşti, pentru perioada începând cu 1866, este organizată pe ani. Pentru fiecare an există registre care întregistrează naşterile, registre care înregistrează morţile şi registre care înregistează, fireşte, căsătoriile. Pentru că este vorba de Bucureşti, un oraş mare, iar nu o comună mititică, pentru fiecare an există cel puţin 10 registre/volume care înregistează naşterile, cel puţin 10 volume care înregistrează morţile, şi aşa mai departe. Fiecare registru are cel puţin 200 de pagini.

Din fericire, în perioada comunistă arhiviştii au creat aşa-numitele Opise Generale pentru fiecare an şi pentru fiecare categorie, naşteri, morţi sau căsătorii, în parte. Spre exemplu,  există Opisul General Naşteri 1876,  Opisul General Căsătorii 1876 etc. Opisul General Naşteri 1876 este de fapt un registru care conţine numele tuturor celor născuţi în anul 1876, numele părinţilor şi numărul actului prin care s-a înregistrat naşterea. După acest număr de act se poate determina în care dintre cele 10 (să spunem) registre de naşteri din 1876 se află persoana căutată. [….]

Notă: Pentru un scurt istoric asupra introducerii registrelor de stare civilă pe teritoriul României de astăzi poate fi văzut acest articol din Historia.»

Notă: Alte referinţe puteţi găsi în textul original (ex: referinţa la disputa dintre Bodgan-Florin Popovici şi Arcadie M. Bodale, care continuă). Într-adevăr, în cuvintele d-nei. Elena Dragomir:

„[…] Sunt multe discutii si intre arhivisti, chiar controverse, despre diferenta dintre fond si colectie, despre organizarea colectiilor etc. In ultima instanta aceste chestiuni sunt mai putin importante pentru noi. Important este sa avem acces la colectia respectiva.

(3 iulie 2013, într-o discuţie pe mail; s.m.)

3 comentarii la “Despre Colecţia Registrelor de Stare Civilă, pe scurt

 1. curioasa
  iunie 25, 2015

  Foarte interesant siteul tau. Acum l-am descoperit dupa ce am stat 4 zile cu nasul in Registrele de Stare Civila dintre anii 1870-1910 ale unei comune din Dambovita. Din pacate mi s-a spus ca nu au si Mitricele. Am ajuns totusi la stramosi nascuti la 1815 pentru ca le-am gasit actele de deces de la sfarsitul secolului. Dar aici m-am blocat. Nu stiu cum sa ma duc mai sus de atat catre 1700 😦

  • Virgil M. Eftimie
   noiembrie 26, 2016

   OK, bravo! Este un lucru nemaipomenit dar in acelasi timp dificil in Romania ca sa poti cerceta arborele familiei. Unde se gasesc registrele de stare civila in comuna, la primarie sau la biserica? Multumesc si iti doresc success in continuare

 2. Stan Petronela
  martie 2, 2016

  Buna ,cum pot afla in ce an s-au căsătorit bunicii mei Neagu Vasile si Neagu Glicheria din Iasi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la iulie 4, 2013 de în Arhivele Naţionale şi etichetată , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 33 de urmăritori

Statistică

 • 154.806 hits
%d blogeri au apreciat: