Centrul de Genealogie

Găseşti aici informaţii de la care poţi porni pentru a începe (sau a continua mai temeinic) o cercetare genealogică – pe site-uri genealogice sau direct la "surse"

Riscul transmiterii patologiei transgeneraţionale

Irina Roxana PETRE. Secretele familiale, patologia darului şi alte elemente de psihogenealogie

În fiecare familie există secrete, păstrate cu grijă pentru a prezerva miturile familiale (copii din flori, incesturi, crime – o clasificare a fost stabilită de psihiatrul şi psihanalistul francez Serge Tisseron). Astfel de secrete, transmise din generaţie în generaţie, duc în final la o aşa-zisă „negare familială”: negarea patologică a unor evenimente sau chiar a existenţei unor membri ai familiei legaţi de respectivele taine, ceea ce duce, între altele, la îngreunarea eforturilor de restabilire a genealogiilor şi a istoriilor familiale, adică, în ultimă instanţă, de aflare a adevărului istoric. Este, însă, şi un aspect mult mai grav: cu cât este mai profund şi mai costisitor emoţional efortul unui clan familial de a exclude un membru sau o amintire, cu atât forţa de regenerare a „fantomei” este mai mare şi mai supărătoare pentru succesori. Readucerea la lumină a secretului familial înseamnă eliberarea unor energii blocate pe lungi perioade de timp.

Horowitz-Elisabeth-Les-Fantomes-Du-Passe-Comment-Les-Deuils-Familiaux-Influencent-Notre-Vie-Livre-897165569_MLS-au semnalat (Elisabeth Horowitz, Les fantômes du passé. Comment les deuils familiaux influencent notre vie) cazuri a căror celebritate profesională a survenit doar după ce secretele socotite odinioară stigmatizante au fost acceptate şi re-semnificate de urmaşi. Prin memoria familială, se selectează ceea ce este socotit bun de a fi transmis urmaşilor, ceea ce implică riscul transmiterii patologiei transgeneraţionale, secretele favorizând întreţinerea acestei patologii. Comunicarea îşi propune să prezinte şi beneficiile şi implicaţiile instrumentelor şi tehnicilor de psihogenealogie, pentru cei interesaţi de istoria familială şi de genealogie, de exemplu refacerea memoriei afective transgeneraţionale cu ajutorul dramagenogramei, conceptul de „umbră familială”, care conţine toate fricile, temerile, slăbiciunile codificate şi transmise peste generaţii, cu soluţia depăşirii şi integrării lor ca experienţe maturizante şi transformatoare pentru relaţiile familiale şi comunitare.

Analiza câtorva elemente de psihogenealogie presupune o lectură în cheie simbolică a arborelui psihogenealogic, avându-se în vedere studierea legăturilor familiale, a disfuncţiilor şi, în final, a locului şi sensului pe care îl ocupă fiecare persoană în familia sa. Astfel, utilizând genograma, se analizează datele de naştere, meseriile, religia, ritualurile, rolurile, migraţiile, sărbătorile, principalele evenimente de viaţă de-a lungul mai multor generaţii, pentru a se putea reinterpreta evenimentele care se înscriu într-un aşa-numit scenariu transgeneraţional, efectul fiind unul de refacere pozitivă a relaţiilor psihoenergetice între antecesori şi urmaşi.

Rezumatul unei comunicări prezentate la al XVI-lea Congres de Genealogie şi Heraldică (Iaşi, 10 – 12 mai 2012); listă comunicări: aici.

3 comentarii la “Riscul transmiterii patologiei transgeneraţionale

  1. Pingback: Congresul Naţional de Genealogie şi Heraldică | Centrul de Genealogie

  2. Pingback: Despre importanţa corectitudinii în redarea genealogiei | Servicii Memorialistice

  3. Pingback: Pe ce se bazează pretenţiie lui Dieter Stanzeleit? | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 33 de urmăritori

Statistică

  • 158.823 hits
%d blogeri au apreciat: