Centrul de Genealogie

Găseşti aici informaţii de la care poţi porni pentru a începe (sau a continua mai temeinic) o cercetare genealogică – pe site-uri genealogice sau direct la "surse"

Firma Family Tree

FamilyTreeSRL

Site: http://familytree.hu/ro

  • S-a înfiinţat în anul 1991.

  • OBIECT DE ACTIVITATE: căutarea succesorilor unei persoane decedate în vederea obţinerii unei moşteniri („probate research”)

  • Firma este înregistrată la Budapesta (unde are sediul central), dar are birouri şi în România – în Bucureşti şi Gheorgheni, judeţul Harghita [535500 Gheorgheni, cartierul Florilor, bl. 6, sc. B, ap. 5; Telefon: +40-266-363707; e-mail: gheorgheni@familytree.hu; şef birou: Ildikó Kis; birou inaugurat în 2003] (vezi Birouri).

  • Aria de cercetare: Austria, Bielorusia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Cehă, Croaţia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria

  • DESCRIERE: „Birou international de cercetare a moştenitorilor”, „se situează printre primele societăţi din Europa Centrală şi de Est, care au ca activitate procese de succesiune”; „este liderul firmelor de identificare a moştenitorilor din Europa Centrală şi de Est.” „în ultimii zece ani firma noastră s-a profilat pe identificarea moştenitorilor necunoscuţi sau lipsa acestora, care fără mijlocirea noastră nu ar fi beneficiat de moştenirea ce le revine în mod legal.” (vezi Introducere şi De ce noi?)

  • PROCES: „În cazul în care o persoană decedează fără testament, fără descendenţi cunoscuţi, rudele mai îndepărtate pot fi îndreptăţite la moştenire. Firma noastră este contactată de către acele firme din SUA, Canada, Europa de Vest şi Australia, care pe plan local se ocupă de cercetarea moştenitorilor. Firma noastră dă asistenţă în derularea acestor procese de succesiune începute în străinătate. Ca un prim pas, firmele partenere efectuează cercetări pe plan local. În cazul în care legăturile se leagă de Europa de Est, cazul este transmis firmei Family Tree. Firma noastră dă asistenţă în derularea acestor procese de succesiune începute în străinătate.” (vezi continuare descriere asupra procesului, aici).

  • Family Tree este membru fondator al Asociaţiei Cercetătorilor de Moştenitori din Ungaria.

………………

Un reportaj asupra unor asemenea cercetători a fost realizat de „Gândul” („Cum să-ţi faci arborele genealogic de la Mihai Viteazul încoace”), cu referire la S.C. Family Tree S.R.L.:

„Acum 80 de ani, un ţăran din Ardeal şi-a luat sapa-n spinare, i-a spus nevestii că se duce până la câmp şi a fugit în America. Nu s-a mai întors niciodată. Toată viaţa ei, nevasta a crezut că pe bărbat l-au mâncat lighioanele. Acum, cei trei fii ai dispărutului, unul chiar octogenar, au fost înştiinţaţi că vor primi o avere frumuşică de la tata.
„Păi de unde, că tata a murit pe câmp”, au zis. „Ba nu, a trăit în America, n-a făcut copii acolo şi moştenitorii lui sunt în România”, le-au răspuns cei de la o firmă specializată în refacerea arborelui genealogic. Ce se întâmplase? După ce a murit fugarul în America, în urmă cu mult timp, autorităţile de acolo s-au chinuit să-i găsească familia din ţară, dar degeaba. De-abia acum au reuşit, contactând o firmă din Gheorgheni (Mureş), specializată în reconstituirea arborelui genealogic. Dar acesta a fost cam cel mai simplu caz pe care l-au avut, altă dată au găsit toţi strămoşii unui moştenitor începând cu anul 1.700! Asta e o treabă migăloasă, căci se umblă numai prin arhive, prin cele mai vechi documente ale primăriilor, pe la cadastre, prin registrele de stare civilă, ori pe la Evidenţa populaţiei.
Până să apuci să lipeşti verii de unchi şi rămurelele de neamuri înrudite, pentru ca apoi să desenezi un arbore întreg din ele, durează o jumătate de an şi mai bine. Dar merită, dovadă că firma din Gheorgheni trăieşte excelent şi pe perioada crizei. Are numai cinci angajaţi, dar sute de clienţi. Onorariile le ia sub formă de comision de la fiecare caz în parte. Unuia care moşteneşte câteva mii de euro îi ia mai puţin, altuia care primeşte sute de mii de euro, mai mult. În Ungaria, unde se află firma-mamă, moştenesc unii milioane de euro.
„În Ungaria, firma există de 20 de ani (din 1991, n.m.), aici numai (în România, n.m.) din 2003. Treaba noastră e să demonstrăm că moştenitorul are legături de rudenie cu defunctul şi astfel ne ducem înapoi în timp. Într-o situaţie am reuşit să contactăm urmaşi din Franţa sau SUA care nici măcar nu ştiau unii de alţii, oameni simpli. Aşa au aflat şi istoria familiei. Într-un alt caz am dat peste o încrengătură atât de vastă, încât am găsit 46 de moştenitori dintr-odată”, ne povesteşte Ildico Chiş, reprezentanta firmei.

După moarte, uncheşul Artenie din SUA a fericit un neam întreg în România
Tot prin Ildico a aflat şi suceveanul Constantin Baranai că are de luat 4.000 de dolari moştenire de la un „uncheş” plecat în America prin 1910. El parcă îşi amintea aşa, ca prin vis, că o rudă îndepărtată a emigrat pe la 16 ani, dar atât. Şi numai din poveştile bătrânilor, el nici nu se născuse pe vremea uncheşului. „M-am trezit într-o zi cu un telefon de la doamna Ildico, întrebându-mă dacă am avut o bunică, ea la rândul ei ar fi avut un frate… am şi uitat cum a zis că îl cheamă. Eu m-am mirat, că bunica e moartă de 12 ani. Când mi-a zis şi de moştenire, am zis că face mişto de mine. După un an de umblat şi căutat documente şi tot felul de hârtii, am luat şi banii, împreună cu alte rude, tot moştenitoare, toţi împrăştiaţi prin ţară”, ne povesteşte moştenitorul Baranai. Sunt vreo zece moştenitori, cu totul. Cealaltă jumătate de moştenire s-a dus în lumea largă, pe la urmaşii nevestei uncheşului. Ea a fost finlandeză. Dar neamul Baranailor e aşa de încâlcit, încât nici suceveanul n-a înţeles totul. „Nu! Uncheşul din America nici n-are legături de sânge cu noi, e abia fratele soacră-mii. Artenie îl chema. În tinereţe am găsit o poză în casă şi soacra mi-a zis: ăsta e Artenie al nostru, plecat să nu se mai întoarcă”, spune mătuşa Steluţa, mama moştenitorului Constantin.

Înapoi în timp până la 1.600, pe urma unui argat îmbogăţit de moşierul său
Dar cât de grea e reconstituirea arborelui genealogic? „Se împarte totul în două, mamă şi tată, apoi mergi pe fiecare fir, din aproape în aproape. Se face prima ramură, apoi a doua, moştenitorii şi descendenţii, totul împărţit pe grade de rudenie.Apoi, pe ani, pe vârste. La un moment dat te zăpăceşti de tot, că dai de atâtea ramuri de te cruceşti, nu mai ştii de unde să-i iei, care sunt verişori, unchi sau fraţi. La final se trec într-un fel de arbore; este de fapt o schemă. Şi totul se trece în nişte tabele.
Dacă e o moştenire, se trec şi suprafeţele moştenite de fiecare de la strămoşi. După care, din toate datele acestea, rezultă cu cine trebuie să se judece clientul astfel încât să ateste că el este moştenitorul de drept”, ne spune detectivul particular Lixandru Călin. Deţine o agenţie de detectivi unde, printre multe altele, se fac şi reconstituiri de arbore genealogic. Cine cere aşa ceva plăteşte între 500 şi 2.500 de euro. Dar merită, căci, după jumătate de an de cercetări, agenţia îţi varsă toţi strămoşii pe care i-ai avut de la Mihai Viteazul încoace!
„Am ajuns până în anul 1.600 pentru un client care moştenise foarte multe păduri şi mult teren de la un străbun al lui din zona Buzăului. Strămoşul nu fusese vreun bogat, ci om simplu – argat în slujba unui moşier care îl împroprietărise. Cu dovada că el este moştenitorul, omul a fost repus în drept.

Detectivul care-ţi caută strămoşii în registre din vremea lui Franz Joseph
„Prima dată, oamenii se duc ei înşişi să-şi găsească străstrăbunicii. În scurt timp îşi dau seama că nu vor reuşi singuri şi ne sună. Noi lucrăm cu colaboratori care, la rândul lor, au mai lucrat pe la arhive şi cunosc sistemul. Interesant este că nimeni nu spune că vrea să facă reconstituirea pentru că are de primit o moştenire. Le e teamă să nu le luăm comision mai mare. Toţi zic că pur şi simplu îşi doresc să-şi ştie strămoşii”, adaugă.
Un caz interesant, pentru care a descoperit străbuni de la 1689, a fost al celor trei sibieni care prin ’52 au emigrat tot în America, cu restul valului. Pământ, casă, avere, le-au lăsat pe toate pe mâna rudelor şi n-au mai vrut să ştie nimic de ele. Acolo s-au realizat – unul se făcuse director de bancă, altul folclorist şi celălalt îşi deschisese restaurant românesc la Michigan. După 40 de ani a început să-i ardă dorul şi s-au întors, dar n-au mai avut la ce. Părinţii muriseră şi nici oasele nu le-au mai găsit în cimitir, iar rudele puseseră stăpânire pe case şi terenuri şi ziceau că sunt ale lor. Ca să demonstreze că ei sunt proprietarii, au trimis agenţia de detectivi până la registre de pe vremea împăratului Franz Joseph al Austriei, din perioada când a fost mare principe al Transilvaniei.
„Le-am găsit la primăria din Tălmaciu, extraordinar de bine păstrate, într-o stare perfectă, de nu-ţi venea să crezi. Scrisul era impecabil, frumos caligrafiat, deşi numele apăreau maghiarizate, de pildă, în loc de Ion, Ianoş”, zice Lixandru Călin (patronul unei agenţii particulari din Bucureşti, n.m.). Dar frumuseţea meseriei e atunci când dă peste texte scrise direct în chirilică sau peste poveşti cu generali de armată împroprietăriţi cu păduri întregi.”

Un comentariu la “Firma Family Tree

  1. Pingback: Despre perspectiva succesorală a unei cercetări genealogice | Servicii Memorialistice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 32 de urmăritori

Statistică

  • 144.068 hits
%d blogeri au apreciat: